Om jaktgolden, avel och och arbete

Vi avlar den typ av golden som går under benämningen jaktgolden, field golden eller working golden. Det betyder att vi ser till hundens ursprung som apportör och avlar med det i åtanke.

Det finns ingen bestämd definition av jaktgolden och den räknas officiellt sett heller inte som en egen typ av golden retriever. Hur definieras då en jaktgolden? Jag tänker såhär: typen av golden definieras av stamtavlan och målet med aveln.

Vi väljer hundar från linjer som är riktade helt och hållet mot arbete och väljer individer som visat de egenskaper vi söker.

Med det sagt ger många av dessa egenskaper förutsättningar för en rad olika typer av uppgifter. Jaktgolden är mångsidiga hundar och jag personligen ser det som en stor fördel jämfört med vissa av de andra retrieverraserna. Därför kan jag även värdesätta meriter inom exempelvis räddning, lydnad och bruks.

Tävlingsmeriter är roligt och ger en hint om både hundens och förarens förmågor. Det är så nära vi kommer en objektiv bedömning, tillsammans med MH/BPH och hälsodata. Men en sund avel får inte bli alltför smal och det blir den om vi enbart använder de framgångsrika individerna. Meriterna är inte avgörande för mig. Ser jag det jag önskar i en hund i form av god hälsa och bra egenskaper kan jag se ett värde i att använda den även om den saknar meriter.

Jaktgolden som arbetande hund

Våra valpköpare stimulerar sina hundar inom en rad olika discipliner: praktisk jakt, träning inför jaktprov, träning och tävling inom bruks, lydnad, agility. Vissa används praktiskt som tjänstehundar inom räddning och specialsök. Listan kan göras lång! Det är helt otroligt ändå att dessa hundar kan prestera inom så många olika områden. Vissa är rena familjehundar – ibland kommer livet emellan och ibland kanske man trodde att man skulle göra mer än vad det sen faktiskt blev.

Egenskaper som lägger en grund för arbetsvilliga hundar inom många olika områden är en hög leklust, föremålsintresse, fart, samarbetsvilja och ett vänligt sinne.

Jag anser inte att bredden gör avkall på förmågan att fungera som den apporterande hund jaktgolden faktiskt är, men jag är benägen att avla hundar med lite mer motor för att de ska kunna prestera inom fler fält. Vissa som enbart jagar med sina hundar önskar en lugnare modell. Det mesta handlar i slutändan om tycke och smak.

Jag har skrivit lite mer om mina tankar kring jaktgolden som jakthundras här.

Det finns en oerhörd spridning och variation inom rasen golden retriever. Rasen är uppdelad och på ett sätt är ju det väldigt bra, det finns olika typer för olika syften. Jag har skrivit mer om de olika typerna av goldens här.

Om du primärt söker en familjehund som kan hänga med på olika aktiviteter kommer du inte att prioriteras hos oss. Det betyder inte att du är en dålig köpare, jag skulle förmodligen jättegärna sälja hund till dig. Men kanske inte just dessa hundar. Ibland blir det så ändå och oftast blir det ju bra. Det finns anledning till att golden retriver har seglat upp på listorna som den vanligaste familjehunden, år efter år. Det finns bitar i aveln som gör dem till helt perfekta familjehundar. Men det är ändå något alldeles särskilt när hunden får ha ett eget jobb! Och en jaktgolden är inte bara en vanlig golden i en annan kropp eller annan färg.

Jaktgolden är snabbare och har mer energi och motor och kräver därmed också mer stimulans. En jaktgolden kan lika väl vara ljus som mörk, även om mer färg är ganska vanligt. De är många gånger mindre och lättare i kroppen mot en utställningsavlad golden.

Är du intresserad av en jaktgolden? Fundera lite över varför. Vilka egenskaper är det du vill åt och vad vill du använda dem till? En stimulerad jaktgolden kan vara en helt fantastisk familjehund men de är i allra första hand avlade för arbete och därför bör det primära syftet vara just arbete.