Att bygga hundgård 


Förra helgen påbörjade vi ett efterlängtat projekt: hundgården.
Vi köpte sektioner från Lundhs (Sveno Light) och valde deras extra stora hundgård. Eftersom vi byggde mot boden kunde vi också bygga lite extra på längden tack vare de sektioner som inte behövdes mot väggen. Sammanlagt fick vi drygt 40 kvadratmeter.

Vi valde att placera hundgården på en platt del av tomten, vi behövde alltså inte gräva ur eller fylla upp mer än med spade, spett och lite sand.

Längst ner la vi markduk i kvalité N3. Vi har valt att inte lägga galler under gården, våra hundar gräver inte och skulle det behövas i framtiden kompletterar vi runt kanterna med betongplattor istället. Jag hoppas att jag inte kommer ångra det beslutet. 

Över markduken la vi en ram med tryckimpregnerat virke. 


Efter en del sökande på nätet hittade jag till slut markduk i stark kvalité i metervara, här finner ni den. Den räckte precis för vår bredd vilket gjorde att vi slapp skarva.

 

Sektionerna är lätta att montera, däremot var medföljande skruvar att använda mot ramen ganska korta. Vi köpte därför längre skruv att använda här och där för riktigt stabil förankring. 


Gällande underlaget så valde vi natursingel 8/16. Det blev en hel del kärror.Boden blir hundhus, än så länge har vi bara ett hål in men framöver ska vi ha en lucka. I hundhuset finns biabäddar. Till hösten/ vintern ska vi isolera, ordna med el och uppvärmning. El är draget till boden men inte helt klart än. 

Birk hejar på bygget!Markduken spände vi och spikade fast i utsidan av ramen.

Och när kvällen kom var vi klara. Nästan i alla fall. Lite berikning ska in men det får bli en annan dag. 

40 kvadratmeter hundgård med hundhus. En dröm! 

Jättetack till Ewa och Tor för hjälpen! Utan er hade det här tagit betydligt längre tid. 


Flickorna har fått inviga hundgården i veckan, Birk är med mina föräldrar och får lite egentid och hängde med för att våröppna landet/ Torsvi i helgen. 

Vi har fått till en superbra lösning med hundarna dagtid nu när vi bor här. Hundarna är alla ute i hundgården och Elda blir hämtad av en dogwalker några timmar mitt på dagen, i samband med lämning blir de andra rastade lite hemmavid på tomten. Det känns tryggt och som en bra invänjning av hundgårdstid i veckorna. 

Hundgården ska ramas in med häck hela vägen ned mot vägen, fruktträden ska flyttas och syrener ska upp mot andra kortsidan. En hundgård är ju inte den vackraste delen av en trädgård men med lite piff hoppas vi kunna gömma in den i grönska. Och vad den innebär för oss gör att man ändå blir lycklig bara av att se den! 

Vi är nöjda med sektionerna, de känns stabila och är lätta att montera. Minus för korta skruvar och för att dörrsektionen inte hade en passande låsning, men det var nog mest otur i vårt exemplar och det kan vi ordna med en annan bricka. 

Fråga gärna om ni undrar något och tipsa oss gärna om lämplig berikning i hundgården!

En reaktion till “Att bygga hundgård 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s