Svar på frågor

Vissa frågor/ funderingar dyker upp. Jag delar gärna mina svar.

 

Varför låter du valparna vara ute redan efter 3-4 veckor?

För att jag anser att tid utomhus är en hälsofaktor. Jag tror inte på att valpar ska spendera all tid inomhus under sin tid hos uppfödaren för att sedan helt plötsligt kastas in i en helt ny värld med promenader och rastrundor i ibland betydligt mycket tuffare miljöer än den jag kan erbjuda här på landet. Av samma anledning låter jag mina valpar åka bil, se och höra dammsugaren, andra vuxna hundar, barn och så vidare. Jag ser tiden hos mig som en viktig grund för att bygga trygghet och för att skapa äventyrslystna, glada individer. I början är vi ute korta, korta stunder och både jag och tiken är med. Om man har kullar på vintern får man såklart spendera betydligt mycket mer tid inomhus än ute, men tiden ute fyller ändå sin funktion. Jag tror inte att man ska göra all miljöträning den sista tiden inför leverans, utan jag tycker det är betydligt snällare att börja smått för att kunna öka äventyren lite i taget. Därför får mina fyraveckorsvalpar redan nu spendera korta stunder ute på gräset.

 

Hur viktigt tycker du meriter är i avelsarbetet?

Jag anser inte att aveln ska utgå efter meriter, utan efter egenskaper. Meriter kan säga oss en hel del om egenskaperna, men det säger även en hel del om matte/ husse och särskiljer inte hunden från tränaren. En bra tränare kan komma riktigt långt med en halvbra hund och en dålig tränare kanske inte kommer någonstans med en toppenhund. En bra tränare och en bra hund utgör givetvis bästa duon.

Jag tycker att meriter fyller sin funktion även i avelsarbetet, som den objektiva bedömning den faktiskt utgör. Men jag tycker inte att man ska lägga allt värde i meriter.

 

Vad är din träningsfilosofi?

Jag tror inte så mycket på koncept, utan på träning anpassad efter individen. Jag är inte extrem åt något håll. Jag vill såklart ha en träning och relationer med hundar som ger mig de resultat jag önskar men jag utgår från vissa grundläggande principer.  Jag använder hela skalan av kommunikation men vänder mig starkt emot metoder som bygger på maktutövande av individer som är beroende av oss. Jag tror på kärlek och tydlighet.

 

Hur ser du på att lämna hundar ensamma hemma?

Jag anser inte att all ensamtid hemma är av ondo. Jag utgår från att vi som valt att leva med hund på detta sätt är aktiva med våra hundar en stor del av tiden. Om jag behöver lämna mina vuxna hundar hemma emellanåt så tror jag att det är stunder av lugn och ro, som även hundarna behöver. Jag anser att det är viss skillnad på att lämna en ensam hund eller att lämna flera individer tillsammans.

Jag tycker också att man ska skilja på en valp/ unghund eller en vuxen hund och även titta på hur hunden agerar och mår när den är ensam hemma. Jag har haft nästan alla lösningar när det gäller hundarna: hundvakt, hundgård, bilen, hunddagis, rasta på lunchen, ta med till jobbet etc. Det som är bäst för mig är inte bäst för dig och detta gäller även våra fyrbenta.

 

Vad har du för förväntningar på dina valpköpare?

Jag önskar först och främst att man ger sin hund mycket kärlek och tid. Sen önskar jag att man har en intention att behålla kontakten med oss, på ett eller annat sätt. Det är så roligt att få följa sina valpar även genom det vuxna livet och det är viktigt för att kunna utvärdera aveln. Vi gör detta i liten skala av en anledning. Det finns stora kennlar för den som ”bara” vill köpa en hund och inget mer.

Jag önskar ärlighet och öppenhet.

Jag önskar att man tränar och aktiverar sin hund, gärna tävlar efter sin förmåga. Jag har inga krav på prestationen i sig, men jag hejar alltid på Eldflammorna och hurrar för framgångar. Jag önskar att man HD/ ED – röntgar.

 

Hur kom du på namnet Eldflammans?

Jag tänkte rätt länge och fick mycket förslag från engagerade vänner och bekanta. Men någonstans var det viktigt att det var min egen idé. Jag tyckte det var kul med ett namn kopplat till den vackra färgen. Fantasin gjorde sitt.

 

Hur väljer du valpköpare, har du ett kösystem?

Nej, jag har inget kösystem. Jag väljer efter vad som känns rätt för mig och i detta ingår givetvis att om man stått på intresselista länge komma före de som är helt nytillkomna eller hör av sig i senare skede. Men jag premierar köpare som vill träna och tävla eller använda sin hund i någon form av praktiskt arbete/ tjänstehund. Det är för att jag anser att hundarna har den potentialen och jag tycker det är roligt att den utnyttjas. Jag har ingenting emot att sälja till nybörjare. Jag bryr mig heller inte om var/ hur man bor, men det är roligt om vi får se valparna lite trots långa avstånd. Jag är jätteglad att många av mina köpare har kommit långväga ifrån för att vara med på kennelläger och liknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s