Repris: Om att leka och att dra hårt och mycket

Jag skrev såhär till Magda (en av våra valpköpare till en av Dans-valparna) i en konversation vi hade:

I use toys and play a lot in all our training but of course more in obedience than retrieving, that is so rewarding in itself. I also use tugging a lot and I think most trainers have understood the benefits with this as a tool for learning and motivation. In the past people were afraid of destroying the soft and gentle grip with birds when using tugging but I think that is to underestimate our dogs, of course they can distinguish between playing with a toy or retrieve a bird.

Och det här är något jag vill lyfta för jag får ofta frågan. Det vi pratar om är alltså kamplek. Det finns en föreställning sedan långt tillbaka att man inte ska kampa med en apportör.

Som jag skriver så tror jag verkligen att man underskattar hundens intellekt om man tror att kamplek med en leksak kommer ge problem med hårt grepp om fåglar.

Jag tycker kampen kan vara ett recept på så många olika problem. En hund som tuggar kan lära sig fasthållande via kamp. En hund som har lågt föremålsintresse kan värdera saker mer vid kamp. Till och med en hund som håller hårt kan lära sig ett bättre grepp efter kamp.

Kampen behöver inte alltid vara vild och innebära intensivt dragande från matte/ husses håll. Jag överlåter en stor del av kampandet till hunden. Inledningsvis, dvs med en valp/ unghund drar jag givetsvis själv i leksaken för att bygga intresse och förståelse för denna typ av lek, men sen håller jag mest emot och låter hunden ”göra jobbet”. Alternativt till detta kan man givetvis shejpa fram ett gripande och början till kamp.

Jag önskar att hunden är aktiv. Jag ser ofta personer som kampar med sina hundar som nästintill trycker in leksaken i munnen på hunden och sen drar och drar som galningar och sen dessutom lägger på belastning i olika former. En sådan kamp blir inte så mycket lek, utan mer uppgift och dessutom en rätt tråkig uppgift.

Utveckla och genomför kamplek tidigt med valpen, var inte rädd för att det ska förstöra något. Om du ska träna något mer än enbart jakt så har du stor nytta av att kunna erbjuda effektiva och åtråvärda belöningar. Jag ser en stor fördel med kamp och det är att det är en lek och en belöning som vi utför tillsammans, till skillnad från jaktbelöningar (som också fyller sin funktion) där du exempelvis kastar en boll bort från dig.

Glimma kamp

Glimma boll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s