Sluta stjäl mina texter!

Vid två tillfällen det senaste året har jag hittat mina texter och formuleringar på andra kennlars sidor. Andra goldenkennlar.

Det har handlat om mina tankar om avel och om beskrivningar av vår uppfödning och av våra hundar. Det här är mina ord, mina meningar och mina känslor. Jag använder inte direkt standardformuleringar.

Det är ett respektlöst och väldigt märkligt beteende från vuxna människor.

Jag blir både arg och ledsen! Man gör inte såhär. Vissa säger att jag kan ta det som en komplimang för att jag skriver bra, men det fungerar inte så. Det finns ingenting i mig som känner smicker eller stolthet. Jag känner mig rånad och lurad.

Det är jag själv som upptäckt detta båda gångerna och båda gångerna har dessa texter funnits på respektive sidor i månaders tid. Funnits där för att sälja in sin verksamhet och i förlängningen sina valpar.

Många som hör av sig till mig skriver att det känns som att de hittat rätt uppfödare i samma stund som de börjat läsa på vår hemsida. Nu är det ju inte ett blivande författarskap jag försöker sälja in här, utan våra hundar. Men jag anstränger mig för att fånga dem och oss i rätt ord, i rätt känsla. Den känslan är min och ingen annans och det blir väldigt konstigt när någon annan använder den utan att be om lov.

Jag är övertygad om att de flesta har egna tankar kring sin uppfödning. Egna känslor för sina hundar och sina valpar. Om man har svårt att klä dessa tankar och känslor i ord så är det helt okej att be någon om hjälp. Men stjäl inte!

Copyright gäller även på internet.

Jag vet att detta är ett problem för många som arbetar med text och bild. Jag har även stött på detta i mitt jobb den senaste tiden, där personer tagit delar av min fysioterapi och spridit vidare mitt material på internet. Det gör mig också irriterad men det känns inte alls lika personligt. Eldflammans är mitt hjärtebarn. Jag kastade mig in i detta själv och gjorde det helhjärtat från start. Jag har hela tiden haft en tydlig vision om hur jag vill att den här kenneln ska ta sig uttryck. Mitt uttryck!

Sluta stjäl.

Det spelar ingen roll att man ändrar lite här och lite där. Lägger in andra namn eller adderar lite. Det är fortfarande inte okej att lägga upp snarlika texter med stora delar kopierat rakt av. Jag undrar också hur man tänker när man tar en annan text och sen ändrar lite. Är man då på något plan medveten om att det inte är riktigt okej och försöker ”fixa” till det? Eller förstår man bara inte bättre?

Jag vet inte vilket som är värst.

Men sluta stjäl. Bara gör det inte.

4 reaktioner till “Sluta stjäl mina texter!

 1. Tråkigt att folk inte kan formulera sig själva. Det tar tid att formulera bra texter och vissa orkar tydligen inte anstränga sig. Är det jaktgolden du föder upp? Visste faktiskt inte att det fanns förrän jag råkade på en på Lidingö för några veckor sedan. Väldigt fina hundar:) Mirella
  http://www.livetmedhund.se

  Gilla

 2. Förstår din frustration. På ett sätt är det ju smickrande men när det blir använt i kommersiellt syfte så är det som du skriver stöld. Går det att polisanmäla?

  Gilla

 3. Du kan skicka en faktura, precis som du kan fakturera för att någon använder din bild olovligt. Det brukar fungera väldigt avskräckande.
  Typ ”Hej! Jag har noterat att en text som jag har upphovsrätt till är olovligt publicerad på *den här adressen* och har varit det i åtminstone X veckor. Är den inte borttagen senast fredag kommer jag att skicka en faktura som du ska betala för att publiceringen ska vara lovlig, och den förnyas i så fall årsvis. Om texten är kvar och fakturan inte betalas inom utsatt tid kommer ärendet att gå vidare till inkasso. Ha en bra dag! /X”

  Gilla

 4. Heja Emma! Förhoppningsvis kanske det räcker med inlägget ovan, för de som är berörda lär ju läsa det liksom allt annat du skrivit. Det måste ju vara oerhört pinsam att bli ”påkommen” med att stjäla en text.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s