Mamma Stella

Stella är oförskämt fräsch efter valpningen. Hon födde åtta valpar på 2 timmar och 10 minuter så man kan tänka sig att hon skulle vara rätt mörbultad. Men hon är så pigg och fin! 

Vi går några lugna promenader varje dag. Idag var vi med matte Linda (som varit här både under valpningen och efter) i skogen en sväng och sen när Linda åkte hem gick vi ut på fälten. Stella ligger i lådan hela, hela tiden när hon är inne så promenaderna är verkligen viktiga. Både för rörelse och som paus och återhämtning från mammalivet. 

Som fysioterapeut, som dessutom jobbar med kvinnors hälsa och många nyblivna mammor, är jag verkligen mån om fysisk aktivitet, även för våra fyrbenta. Stella har varit aktiv hela dräktigheten med promenader men givetvis inte sprungit efter bollar eller liknande. Jag blir ibland förvånad när jag läser i uppfödargrupper hur många som inaktiverar sina tikar under och efter dräktighet. Fysisk aktivitet är viktigt för tikens välmående och ger snabbare återhämtning efter valpning. 

Tillsammans med fysisk aktivitet i lagom dos behövs mycket mat! Det är ingen omöjlighet att hålla sin tik i okej hull trots valpar, allt handlar om balans i näringsintag och utgifter. Tikar behöver mycket bra energi under digivning. Just nu får Stella mycket färskfoder då hon äter lite dåligt av torrfodret. Hon får också lite tilltugg då och då i form av människomat. Valpar vars mamma får i sig vanlig, hemlagad mat och inte enbart producerat hundfoder löper dessutom mindre risk för allergi! 

Nu tar vi fredagkväll och önskar er alla en trevlig helg! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s