HD/ ED

Ja, den här våren har kantats av några tråkiga nyheter för kenneln. Det gäller Cocktail-kullen och deras HD-resultat.

Först var det Ina som fick C på sina höfter. Det betydde att 100 % friska leder inte längre existerade i kenneln. Kändes helt okej ändå, ett C är ju inte hela världen. Sen kom Charlies resultat: D-höfter. Vi blev chockade, ledsna. Det är ingen nyhet att vår ras är en drabbad ras, och någon gång blir det ju såhär. Förr eller senare, för alla uppfödare. Men det kändes extra tråkigt att det var just Charlie, som också haft oturen att drabbas av entropion (inåtrullade ögonlock) som han behövt opereras för flera gånger. När brevet från SKK kom visade det sig att ena höften var fri (B), vilket någonstans kändes lite bättre.Sist ut i kullen var Nalle och vi höll tummar för bättre resultat. Tyvärr hjälpte inte det och faktum kvarstod: Nalle fick också D (C på den ena).

Det här skapar huvudbry. Trots friska föräldrar och släktingar slår det ibland så fel. Det genetiska lotteriet, eller vad man ska kalla det. Kombinationer som inte slår väl ut.

Vi hoppas att dessa Eldflammor får hålla och må bra i sina höfter i många år, trots HD. Ingen av pojkarna verkar ha några bekymmer alls i dagsläget. Med noggrannhet avseende vikt och muskler tror jag att man kommer riktigt långt.

Vi är också glada att alla har friska armbågar!

Som att det inte var nog kom sedan en annan tråkig nyhet. My från Beatleskullen fick en cancertumör. Som tur var hittade matte den tidigt och operationen var lyckad. Vi hoppas verkligen att det inte blir någon vidare spridning, utan att hon får vara frisk i många år till.

Det här med att föda upp hundar alltså, ibland är det lite av en berg och dalbana. Jag tror alla som läser här inne vet hur mycket jag värderar hälsa. Den är A och O. Och det är jätteviktigt att vi pratar om den. Vitt och brett och öppet. Det ligger ingen prestige i om en hund blir sjuk. Det är bara oerhört tråkigt. För hunden, för matte och/eller husse. För uppfödaren. Men vi gör alla vårt bästa.

 

 

 

 

 

 

2 reaktioner till “HD/ ED

  1. Jag förstår att det skär i hjärtat när era älskade hundar visar sig drabbas. Förstår också att det inte går att garantera att detta inte händer. Tyvärr är de väl så att statistiskt har ni haft det felfritt innan, så förr eller senare händer något där det blir snett. Ingens fel förstås. Och till det måste jagar bara applådera er öppenhet kring sådant här. PRECIS vad jag önskar från kommande uppfödare till min blivande kompis. På samma sätt som jag gärna ser att de har önskemål på mig som köpare. Om det lät som om precis varenda valp var perfekt efter mina önskemål skulle jag snarare bli misstänksam kanske.
    Hoppas verkligen att mattar och hussar till dessa olycksdrabbade hundar får många friska år med sina goldens trots höfter. En liiiten ljus historia som uppmuntran. Jag hade en Berner Sennen för många år sedan. Hans mamma Berta var en ovanligt nätt och liten Berner och hade få dåliga (halvdåliga C) på alla sina kullar. Norska Pappan till Felix kull hade tydligen också inte dåligt med höfter eller armbågar i bagaget. Men så kom då min killes kull och han visade sig ha medelsvåra armbågar. Och det vart sista kullen för pappan. Veterinären sa att med de pålagringar Felix hade skulle jag inte räkna med att han skulle leva mkt längre än ca 2 år. Nu var han en nätt Berner (faktiskt väldigt lik en golden i kroppen) och med INGEN som helst övervikt, och fin muskulatur så blev han drygt 6 år ändå. Han var kry bara fram till någon vecka innan det gick snabbt utför. Han hade inte långa perioder av smärta under dessa år. Han var glad. Gick promenader, inte en massa trappor eller hopp upp och ner på högt. Men balanstränade naturligt i naturen. Så det är inte ridå direkt när sådant här oturligt händer. ❤️

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s