BPH och kullträff


Förra helgen inleddes med BPH (Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund) för Cocktail- och Danskullen. Vi saknade bara två hundar: Beckham och Sky. Sky skulle egentligen varit med men denna gången fick Annelie prioritera annat som var viktigare, de anslöt däremot till lördagens träning så vi fick träffas ändå.

Jag är så glad att så många tog sig tiden att komma! Det är speciellt att se dem samlade såhär, syskonen. Och det ger oss så mycket mer information än att bara läsa ett protokoll.

Hundarna var genomgående sociala, stabila, nyfikna och glada. Coffee har hamnat i någon spökfas de senaste veckorna och hade svårt att komma över dockan som flyger upp (motsvarande MH’s dumpe) men annars hade vi inte så mycket överraskningar.

Generellt tycker jag att BPH är en bra beskrivning av mentalitet, men det är ett test som belastar hundarna något mer än MH. Dockan som flyger upp är utrustad med vita tänder och ögon mot mörk bakgrund och det tycker många hundar är obehagligt, jag upplever att denna är värre för hundarna än dumpen (som finns på MH).

Kanske är det något att ha i bakhuvudet när det gäller våra goldens som ofta kan vara ganska sena i sin mognad. Jag skulle hellre vänta lite längre än göra detta med en ung individ som inte helt landat i sig själv.

Jag tycker att det är väldigt bra att man på BPH även kikar på reaktion för underlag. Något som inte heller finns med på MH är att man undersöker matintresse.

På fredagkvällen åkte ett gäng med till Torsvi och resten anslöt på lördag förmiddag för att delta i apporteringsträning.

Jag hade ovärderlig hjälp av Linda så vi kunde dela upp alla i två olika stationer: en med markeringsarbete och en med skick mot målområde/ på linje med störning. Detta innebar mindre väntan och mer arbete per hund. Efter lunch körde vi ute på fälten, då var det dags för markeringar med skott och terrängskiften (grönt gräs, stubbåker och plöjd åker). Vissa hundar fastnade i övergångarna men alla löste det med lite hjälp!


Foton: Annelie Karlsson 

En reaktion till “BPH och kullträff

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s